A.Yavaşca ismi Beşiktaş'ta sokak ismi

AlaeddinYavaşca’nın ismi Beşiktaş’ta yaşadığı sokağa veriliyor.

Beşiktaş Belediyesi büyük besteci ve yorumcu Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın ismini, Vişnezade Cami Meydanı Sokak’a veriyor. Yavaşca’nın halen yaşadığı sokağın isminin değişmesi nedeniyle 19 Nisan 2007, Perşembe günü, saat 14:00’de bir tören düzenlenecek. Törene Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ve Türk Musikisi’nin önemli bestecileri de katılacak.

17 Nisan Şubat 2007, İstanbul; Usta besteci ve yorumcu Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın yaşadığı, Beşiktaş’taki Vişnezade Cami Meydanı Sokak’ın ismi, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca sokak olarak değişiyor. Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Sokak 19 Nisan 2007, Perşembe günü saat 14:00’de törenle açılacak. Törene Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal da katılacak.

Değerli sanatçılara sahip çıkmayı ve miraslarının gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçladıklarını belirten Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal açılışla ilgili şunları söyledi:

“Büyük isimler yaşadıkları yerle özdeşleşiyor, mekanlar onlarla özel anlamlar kazanıyor. Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca da, tıpkı klasik Türk müziğine bıraktığı eserler gibi, yaşadığı sokağa da iz bırakıyor. Biz, büyük besteci ve yorumcunun mirasına sahip çıkmayı, gelecek nesillerin onu her zaman hatırlamasını amaçlıyoruz. Bu nedenle sokağın isminin değiştirilmesine karar verdik. Vişnezade Cami Meydanı Sokak’ın ismi bundan böyle Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca ile anılacaktır.”

Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Sokak açılışı

Adres : Vişnezade Cami Meydanı Sokak’a, Valideçeşme taksi durağından sola dönülerek gidiliyor. Sokak, 50. yıl Süheyla Artam İlköğretim Okulu’nun hemen yanında. 
Tarih : 19 Nisan 2007, Perşembe
Saat : 14:00

Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca

1 Mart 1926 da Kilis’te doğdu. Babası Kilis’li şair Yavaşca’zade Sezai Efendi’nin oğlu Hacı Cemil Efendi Annesi Kınoğlu Kadri Efendi’nin kızı Enver Hanım’dır. İstanbul Erkek Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1955 yılında Kadın Doğum Mütehassısı unvanını kazandı. Prof. Dr. Yavaşca sırasıyla Zeynep Kamil  Doğumevi, Taksim İlk Yardım Hastanesi, Şişli Etfal Hastanesinde Baş Asistanlık ve Şef Muavinliği görevlerinde bulundu. Vakıf Gureba Hastanesi’nde doğum bölümünü kurdu.1985 yılında Haseki Hastanesi Başhekimi oldu. Prof. Dr. Yavaşca’nın yayınlanmış 54 bilimsel neşriyatı  bulunuyor.

Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın müzik hayatı, doğduğu ve ailece  bağlı bulunduğu Kilis’te küçük yaşlarda başladı. 8 yaşında iken Zihni Çelikalp’ten Batı Musikisi  keman dersleri aldı. İstanbul’a gittikten sonra Sadettin Kaynak, Münir Nurettin Selçuk,  Dr. Suphi Ezgi, Hüseyin Sadettin Arel, Zeki Arif Ataergin, Nuri Halil Poyraz, Refik Fersan, Mesud Cemil, Ekrem Karadeniz, Dede Süleyman Erguner, Dr. Selahattin Tanur gibi üstatlardan yararlandı.

İstanbul Belediye Konservatuvarı, İleri Türk Musikisi Konservatuarı, İstanbul Üniversitesi  korosu gibi kuruluşlarda kendisini geliştirdi. 1950 yılında açılan imtihanı kazanarak İstanbul Radyosunda solist icracı oldu, Türkiye Radyolarında ve TRT bünyesinde  Danışma, Denetleme ve Repertuar Kurullarında görevler aldı.

Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Türk Musikisinde Devlete bağlı ilk konservatuarın kurucuları arasında yer aldı, 1976’dan itibaren Türk Musikisi Devlet Konservatuar’ının Yönetim Kurulunda ve öğretim kadrosunda çalıştı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İ.T.Ü.) Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümü Başkanlığı da yapan Prof. Dr. Yavaşca, 2005 yılında Haliç Üniversitesi’nde göreve başladı.

Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın Karı- Natık Şarkı, Peşrev, Saz Semaisi, Medhal, Etüt gibi çeşitli saz eserleri, Mevlevi Ayini ve İlahi formunda eserleri, çocuk şarkıları, marş, divan tarzında 600 civarında bestesi vardır.