2008 yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verildi

Müzik dalında 2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Prof.Dr.Alaeddin Yavaşca’ya verildi.
 

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

DOĞAN HIZLAN-Hürriyet-05 Aralık 2008

Cumhurbaşkanı Büyük Ödülleri törenle verildi

CUMHURBAŞKANLIĞI Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, sahiplerine dün Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından verildi.

Bu yıl ödüller yazar Yaşar Kemal, mimar Turgut Cansever ve müzisyen, besteci icracı ve hoca Alaeddin Yavaşça'ya verildi.

Ödül alanlarla ödül jürisinde yer alanlar, yani ben ve Beşir Ayvazoğlu önce Genel Sekreter Prof. Dr. Mustafa İsen'in odasında buluştuk.

İsen, Yaşar Kemal'e Türkiye'nin ağıtlarını toplayan ilk kişi olduğu için teşekkür etti ve mersiyeler kitabını armağan etti.

Turgut Cansever rahatsız olduğundan ödülü eşi Nilüfer Cansever ile kızı Feyza Cansever aldılar.

Daha sonra jüri üyeleri ve ödül kazananlarla temsilcilerini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kabul etti.

Abdullah Gül'ün babası Hamdi Gül, Kayseri'de Yaşar Kemal'le yıllar önce tanışmış. Yaşar Kemal bu tanışıklığı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e anlatmış ve babası da usta yazarı hatırlamış.

Sohbet devam ederken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, biraz sonra da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan odaya girdiler.

Sanırım ödül töreninden önce anılarda kalacak en tatlı söyleşiler bu odada yapıldı.

İsen'in odasında genel sekreterden bir müjde daha aldım.

Macarlar, Osmaniye'de bir Bela Bartok Müzesi yapıyorlarmış.

Hatırlatalım, Bela Bartok, Adnan Saygun ve Halil Bedii Yönetken ile birlikte o havalide derleme yapmışlardı.

Tören salonuna giderken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 2010 İstanbul'u sordum, "Devletin bütün olanaklarını seferber ediyoruz" dedi. Kongre vadisine büyük yatırım yaptıklarını belirtti.

* * *

TÖREN salonuna geçildiğinde önce ödül alanlar tanıtıldı ve yaşamları okunduktan sonra, ödül alma gerekçeleri okundu.

Daha sonra da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül konuştu.

Ödül alan sanatçılarımızın her birine ayrı ayrı şükran borçluyuz diyen Gül konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Üç değerli kültür adamımız, uzun sanat yaşamları boyunca, şu veya bu şekilde uğramış olabildikleri anlayışsızlık, ilgisizlik, vefasızlık veya haksızlıklar nedeniyle zaman zaman üzülmüş olabilirler.

Bu davranışlar, Sayın Cansever için yarattığı bazı eserlerin bakımsız kalması, şehircilik ve mimaride özensiz ve kişiliksiz bazı uygulamaların hákim olması; Sayın Yaşar Kemal bakımından, gençliğinde bazı elyazmalarının el konularak yok olması ve evrensel ve toplumsal barış ile ilgili olarak yapmış olduğu çağrı ve uyarıların zamanında ve yeterince dikkate alınmamış olması veya kitaplarının korsan baskılarının önüne geçilememesi; Sayın Yavaşça için ise, müziğimizin yozlaştırılması veya telif haklarına riayet edilmemesi biçiminde ortaya çıkmış olabilir.

Her şeye rağmen, bugün başta hükümet olmak üzere, devletimizin kurumlarında ve özel sektör dahil vatandaşlarımızda kültür ve sanata karşı giderek daha ilgili, daha duyarlı, daha saygılı bir yaklaşımın gelişmekte olduğunu memnuniyetle görüyoruz."

Yaşar Kemal, yaptığı konuşmada dünyada barışın, sevginin gerçekleşmesi için çağrıda bulundu. Eğitimde, Köy Enstitüleri'nin öneminden söz etti.

Alaeddin Yavaşça, karşılıksız sevgiyi hem doktorluğunda hem müzisyenliğinde uyguladığını anlattı.

Turgut Cansever'in kızı Feyza Cansever de, babasının kitaplarından alıntılar sundu.

Daha sonra da resepsiyona geçildi.

* * *

BEN elbette Yaşar Kemal'e ödül veren bir jüride bulunmaktan mutlu oluyorum, onur duyuyorum. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu ödüllerin devam edeceğini belirtti.

Dileriz her yıl tekrarlansın.

Doğan Hızlan-05.12.2008-Hürriyet

Filiz Aygündüz-Milliyet.com.tr
güncellenme zamanı 5.12.2008

‘Ben hiçbir zaman karamsar olmadım’

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri dün Cumhurbaşkanı Gül tarafından Turgut Cansever, Yaşar Kemal ve Dr. Alaeddin Yavaşça’ya verildi Konuşmasını, beli ağrıdığı için oturarak yapan Yaşar Kemal, “Çıkarımızın yasakta değil özgürlükte olduğunun bilincine varacağız. Ben hiçbir zaman karamsar olmadım. Beni okuyanlar da karamsar olmasınlar” dedi.

Çankaya Köşkü’nün dikdörtgenler prizması şeklindeki avizelerinin ışığı altında, önce Yaşar Kemal giriyor salona. Lacivert takım elbisesi ve “Y.K.” harfleri işlenmiş beyaz gömleğiyle, şık mı şık. Yanında eşi Ayşe Semiha Baban ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen. Zor yürüyor Yaşar Kemal. Bir rahatsızlığı olduğu belli. Ama, yüzünde yine o kocaman gülümsemesi... Ve salonda büyük bir alkış kopuyor. Eliyle selamlıyor konukları Türk edebiyatının “İnce Memed”i... 
 
Ardından, Başbakan Tayyip Erdoğan, Doğan Hızlan ve Prof. Alaeddin Yavaşça giriyor salona. Son olarak da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül. 2008 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne ilişkin karar ve ödül sahiplerinin öz geçmişlerinin okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül geliyor sahneye.

Asırlık emeklerinin karşılığı

Cumhurbaşkanı, törenin, üç değerli kültür adamının neredeyse asırlık emeklerinin ve artistik yaratıcılıklarının toplamına, aydın olarak özgür ve bağımsız duruşlarına, toplumsal sorumluluk bilinciyle oynadıkları rollere, devlet ve toplum olarak duyulan saygıyı ifade ettiğini belirtiyor. 
Turgut Cansever’in, eşsiz yapılarıyla antik çağlardan Selçuklu ve Osmanlı şaheserlerine uzanan insan odaklı Anadolu İslam mimarisi geleneğini ve formlarını, şehircilik anlayışını çağdaş ve yaratıcı biçimde dönüştürerek bizlere sunduğunu söylüyor Cumhurbaşkanı...

Yaşar Kemal için, “Homeros’tan Dede Korkut’a, Kürt destanlarından Yunus Emre ve Karacaoğlan’a, Evliya Çelebi’den Sait Faik’e uzanan son derece zengin edebi geleneklerimizi kendi evrensel ve anıtsal eserlerine dönüştürdü” diyen Cumhurbaşkanı, Yavaşça’yı tanımlarken “Anadolu’nun bin yıllık çeşitli müzik geleneklerini araştırdı, en ince ve saf biçimleriyle günümüzün süzgecinden geçirerek yeniden yarattı” ifadesini kullanıyor.

Üç kültür adamının da, uzun sanat yaşamları boyunca, şu veya bu şekilde uğramış olabildikleri anlayışsızlık, ilgisizlik, vefasızlık ve haksızlıklar nedeniyle zaman zaman üzülmüş olabileceklerini de ifade eden Gül, bugün başta hükümet olmak üzere, devletin kurumlarında kültür ve sanata karşı daha ilgili, daha duyarlı, daha saygılı bir yaklaşımın gelişmekte olduğuna dikkat çekiyor.  Cumhurbaşkanı’nın konuşmasının ardından, Alaeddin Yavaşça, rahatsızlığı nedeniyle törene katılamayan Turgut Cansever adına eşi Nilüfer Cansever ve kızı Feyza Cansever ile Yaşar Kemal, plaketlerini Cumhurbaşkanı Gül’ün elinden alıyorlar.

Sahneye bir koltuk ve masa getiriliyor. Yaşar Kemal, yardımlarla koltuğa oturuyor. Artık merak had safhada. Neyse ki hemen açıklıyor durumu: “Belim ağrıyor. Çok ağrıyor. Ama, kimsenin aklına bir şey gelmesin diye, ki ne geleceğini de biliyorum, bu halde geldim buraya.”
Geçirdiğimiz 20. yüzyılın insanlığın en acılı yüzyılı olduğunu, milyonlarca insanın öldürüldüğünü söyleyen yazar, her savaşın bir yıkım olduğuna dikkat çekerek “Tekrar ediyorum” diyor, “Savaşın küçüğü büyüğü olmaz... Bugün dünya da ülkemiz de savaşın getirdiği korku ve utançtan bezmiştir. Bugün dünya da ülkemiz de barışa susamıştır... Milyonlarca insan açlıktan, bakımsızlıktan ölüyor. Ne halt ederlerse etsinler böyle devam edemeyecek ya da insanlık sona erecek. Bir gün bir Türk yazar bunu söyledi diyecekler. Edebiyatım umrumda değil namusum umrumda.”

Tek dile kalmış bir dünya...
Dünyanın on binlerce çiçekli bir kültür bahçesi olduğunu söyleyen yazar şöyle devam ediyor: “Tek kültürlü bir dünyada insanlığın halini bir göz önüne getirelim. Tek çiçeğe kalmış, tek renge, tek kokuya kalmış bir insanlık ve tek dile kalmış bir dünya... Böyle olacağına, doğal bir yoldan dünyayı düzeltmenin yolunu seçsek olmaz mı? İyi sonuca varabilmek için doğal yol yalnız ve yalnız gerçek bir demokrasiden geçer...”
‘Eşkıyaların içinden çıkıp geldik’
Başbakan Erdoğan, ödül töreninin ardından verilen resep-siyonda basın mensuplarıyla sohbet etti. Erdoğan, Yaşar Kemal’in eserlerini okuyup okuyamadığı yönündeki soru üzerine, “Yaşar Kemal’in İnce Memed’ini okudum. İmam Hatip’te öğrenciydim, kısa sürede okudum” diye konuştu. Bu arada “Romanda eşkıyalar da var ama...” denilince Erdoğan, gülerek, “Biz de eşkıyaların içinden çıkıp geldik” yanıtını verdi.

Cumhuriyet - 06 12 2008

Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri verildi
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Turgut Cansever, Yaşar Kemal ve Dr. Alaeddin Yavaşca'nın oldu. Yaşar Kemal ödül törenindeki konuşmasında eğitim sistemini eleştirerek, "Böyle bir düzen olmamalı. Bugünkü eğitimle barış da olmaz. Hiroşima'ya atom bombası atılmasını imzalayan ABD Başkanı da bu okullardan gelmiştir." dedi.

AA

Ankara- 2008 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'ün yanı sıra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, Ankara Valisi Kemal Önal, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, davetli devlet sanatçıları, sanatçı ve yazarlar ile basın ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, törende yaptığı konuşmada, ödüllerin üç seçkin kültür ve sanat adamına takdim edileceğini belirterek, mimari dalında ödül kazanan Turgut Cansever, edebiyat dalında ödül kazanan Yaşar Kemal ve müzik dalında ödül kazanan Alaeddin Yavaşca'yı içtenlikle tebrik ettiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, yaş sırasına göre, önce Turgut Cansever'i temsilen eşi Nilüfer Cansever'e, ardından da Yaşar Kemal'e ve Dr. Alaeddin Yavaşca'ya madalya ve berattan oluşan ödüllerini takdim etti.

Cumhurbaşkanı Gül, törende şunları söyledi:

''Bugünkü tören bu üç değerli kültür adamının neredeyse asırlık emeklerinin ve artistik yaratıcılıklarının toplamına, aydın olarak özgür ve bağımsız duruşlarına ve toplumsal sorumluluk bilinciyle oynadıkları rollere devlet ve toplum olarak duyduğumuz saygıyı ifade etmektedir. Gerçekten de Sayın Cansever, Sayın Yaşar Kemal ve Sayın Yavaşça on yıllar boyunca kendi alanlarında sanatın asaletinden, insani değerlerin yüceliğinden hiçbir taviz vermeksizin en güzel ve en özgün eserleri Türkiye'ye ve dünyaya armağan etmişlerdir. dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Cansever'in ''eşsiz yapıları ve projeleriyle antik çağlardan Selçuklu ve Osmanlı şaheserlerine uzanan insan odaklı Anadolu-İslam mimarisi geleneğini ve formlarını, şehircilik anlayışını, çağdaş ve yaratıcı biçimde dönüştürerek topluma sunduğunu'' ifade etti.
Yaşar Kemal'in, Homeros'tan Dede Korkut'a, Kürt destanlarından Yunus Emre ve Karacaoğlan'a, Evliya Çelebi'den Sait Faik'e uzanan son derece zengin edebi gelenekleri kendi evrensel ve anıtsal eserlerine dönüştürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül, ''Bunu, insancıl ve hakçı özünü hiçbir zaman yitirmeksizin başardı. İnsani ve kültürel değerler kadar tabiatın da tahrip edilmesine karşı duran çağdaş bir tavır sergiledi'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Alaeddin Yavaşça'nın, Anadolu'nun bin yıllık çeşitli müzik geleneklerini araştırdığını, en ince ve saf biçimleriyle bugünün süzgecinden geçirerek yeniden yarattığını, kendi sentezini meydana getirdiğini ve yorumladığını kaydetti.
 
"Edebiyatım umurumda değil, namusum umurumda"
Ödülünü aldıktan sonra konuşmasını oturarak yapan Yaşar Kemal, sahneye gelirken pantolonunun kemeri nedeniyle yaşadığı soruna ilişkin, ''1,5 aydır bel ağrısı çekiyorum. Belimde bir şey var, kemerimi takamadım. Kimsenin aklına bir şey gelmesin diye, hasta hasta buraya geldim'' dedi.
Kemal, şunları söyledi:

''Cumhuriyet dönemiyle birlikte kültürümüze, dilimize dönmeyi öğrendik. Halkevleri ve köy enstitülerinin kurulması bize yardım etti. Bugünkü yeryüzünün eğitim düzeni düzen değil. Böyle bir düzen olmamalı. Bugünkü eğitimle barış da olmaz. Hiroşima'ya atom bombası atılmasını imzalayan ABD Başkanı da bu okullardan gelmiştir. Bu okullar zulüm okullarıdır. Köy enstitüleri dünyadaki en iyi başlangıçlardan biriydi. İnsanlık bir gün mecbur olacak, tutacak bu düzeni. Bu, gelecekte dünyayı gerçek insanlığa kavuşturacak tek düzendir.
Bugün milyonlarca insan, açlıktan, bakımsızlıktan ölüyor. Ne halt ederlerse etsinler bu böyle devam edemeyecek ya da insanlık sona erecek. Bir gün, 'Bir Türk yazar bunu söyledi' diyecekler, edebiyatım umurumda değil, namusum umurumda.

Dünya ve Türkiye barışa susadı. Savaşın küçüğü, büyüğü olmaz. Dünyayı düzeltmenin yolunu seçsek olmaz mı?"
Yazarlık hayatı boyunca insanın gizemine ulaşmaya çalıştığını anlatan Kemal, düş gücünü yitiren insanın umudunun da kalmayacağını belirtti. Kemal, kendisinin hiçbir zaman karamsarlığa düşmediğini söyleyerek, okurlarının da karamsar olmamasını istedi.
 
"Hep sevgi aşılamaya çalıştım"

Müzik alanında ödüle değer görülen Dr. Alaeddin Yavaşca da, gerek 40 yıllık doktorluk gerek 65 yıllık müzik hayatında hep hizmet aşkıyla görev yapmaya çalıştığını söyledi. Mesleğini ve müziğini icra ederken sevgi aşılamaya çalıştığını dile getiren Yavaşça, her iki mesleğinde de hiçbir zaman karşılık beklemediğini belirtti. Yavaşca, geçmişte çeşitli ödüller aldığını anlatarak, ''Benim için bir hastayı tedavi ettikten sonra onun gülücüğü hiçbir değerle mukayese edilemezdi'' dedi. Yavaşca, müziğine de bunu yansıttığında görevini yerine getirdiği duygusunu yaşadığını kaydetti.

Mimar Turgut Cansever adına konuşan kızı Feyza Cansever, sözlerine ''Babamın bu törene katılabilmesini ve ödülünü kendi elleriyle almasını çok isterdim. Çok mutlu olurdu'' diyerek başladı. Feyza Cansever, eserlerinde insan, sanat ve çevre ilişkilerine büyük önem veren babasının dünyayı güzelleştirmeyi bir insanlık görevi olarak gördüğünü anlattı.
4 Aralık 2008-Cumhuriyet

Yaşar Kemal: Çıkarımız yasakta değil özgürlükte

 


Zaman-05 Aralık 2008

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, dün Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle verildi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda davetlinin katıldığı törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, mimari dalında ödülü Turgut Cansever adına eşi Nilüfer Cansever'e, edebiyat alanında Yaşar Kemal'e, müzik alanında ise Dr. Alaeddin Yavaşca'ya verdi. Gül, konuşmasında "Sayın Yaşar Kemal, Homeros'tan Dede Korkut'a, Kürt destanlarından Yunus Emre ve Karacaoğlan'a uzanan zengin edebi geleneklerimizi kendi evrensel ve anıtsal eserlerine dönüştürdü." ifadelerini kullandı. Gül, üç kültür adamının da sanat yaşamları boyunca zaman zaman üzülmüş olabileceğini söyledi.

Konuşma yapmak için kürsüye çıkarken küçük bir aksilik yaşayan Yaşar Kemal, 82 yaşında ödül almaktan mutlu olduğunu söyledi. Kemal, konuşmasında, "Anadolu'da her halk kendi anadilini kullanacak, kendi anadilinde eğitim görecek, kitaplar yazacak, filmler çekecek. Çıkarımız yasakta değil, özgürlükte." dedi. Cumhuriyet çağının sanatçılarının yetişmesinde Halkevleri'nin, Köy Enstitüleri'nin yardımı olduğunu belirtti, dünyadaki mevcut eğitim sistemini de "Bu okullar, zülüm okuludur." ifadesiyle eleştirdi."Bugün dünya da ülkemiz de barışa susamıştır." diyen yazar, "Tek çiçeğe kalmış, tek renge, tek kokuya kalmış bir insanlık ve tek dile kalmış bir dünya. Tek dile kalmış dünya hapı yuttu. Eşşek gibi gitsinler bunun arkasında, tarih bunları rezil edecek. Böyle olacağına, doğal bir yoldan dünyayı düzeltmenin yolunu seçsek olmaz mı? İyi sonuca varabilmek için doğal yol, yalnız ve yalnız gerçek bir demokrasiden geçer. Demokrasi ise değişkendir" diye konuştu. Dr. Alaeddin Yavaşca da ödülün gönlünü aydınlattığını söyledi. Turgut Cansever adına da kızı Feyza Cansever konuştu. Törende daha önce bu ödülü alan yazar Adalet Ağaoğlu da vardı. Ağaoğlu, "Kültür, sanat ve edebiyata önem verilmesi cumhurbaşkanına çok yakışıyor. Tarafsız bir siyasi seçim bu. İnsanı öğrenmek, anlamak ve kültüre katkı için verilen bir ödül. Her yıl törene madalyamla geliyorum. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, iki türlü cumhurbaşkanı var; biri milletin seçtiği, biri de darbelerin seçtiği. Milletin seçtiği cumhurbaşkanının ödüllerini her zaman alkışlıyorum." dedi.

Yaşar Kemal'in ödül konuşması

Ben, bu yaşta, böyle bir ödül almaktan memnunum. Beni bu ödülle onurlandıranlara teşekkür ederim. Bugünü benimle paylaşan dostlarım da sağolun.

Biliyorum, bir takım düşünceleri her zaman söylemek bıktırıcıdır. Yine de her fırsat buldukça söylediğim, yazdığım düşünceleri tekrarlayacağım.

Biz, Cumhuriyet çağının sanatçıları, romancılar, şairler, ressamlar, kendi kültürümüze, dilimize dönmeyi öğrendik. Tercüme bürosunun çevirdiği dünya klasikleri ile yetiştik. Halkevlerinin, Köy Enstitülerinin kuruluşları bize yardım etti. O Köy Enstitüleri ki, gelecekte dünyamızı gerçek insanlığa kavuşturacak tek eğitim düzenidir.

Bugün Türk romanı, şiiri, resmi artık dünyada yüzümüzü güldürecek duruma gelmiştir. Türkiye'nin sanatçıları soluk alabildiğinde dünya görkemli sanatçılarla karşılaşır.

Batıda gizem ve düş gücünün hızla yok olduğunu, yerlerini akıla ve gerçekçiliğe bıraktıklarını söyleyenler var. Buna inanmam zor. Benim maceram, insanın gizemine varmak içindi. Düş gücüne gelince, o gün de bugün de sonsuz düşler kuruyorum. Düş gücünü yitiren insanın hiç umudu olur mu? Umut, düş gücünün yarattığı ve insanoğlunun sahip olduğu en büyük değerlerden biridir.

Geçirdiğimiz 20. yüzyıl belki de insanlığın en acılı yüzyılıydı. Milyonlarca insan, çoğunluğu da genç, bu yüzyılda öldürüldü. 20. yüzyılda çıkan üç savaşın adı da dünya savaşıydı. Birinci Dünya Savaşı, İkinci Dünya Savaşı, üçüncü de Soğuk Savaş adı verilen dünya savaşı.

Her savaş, adı ne olursa olsun, bir yıkım, bir ölümdür; insanlığımızı çürütür, vicdanımızı çürütür.
Hastalıklar, ölümler, çocuk ölümleri... Daha birçok acı... Bugün milyonlarca insan, açlıktan, bakımsızlıktan ölüyor. Bugün, insanlar bambaşka, havsalalarımızın alamayacağı kadar değiştiler, başka bir türlü bir insan oldular, bile bile kendilerini öldürüyorlar.

Bugün dünyamız tükeniyor. Birçok hayvanının, birçok ağacın, birçok böceğin, birçok kuşun soyu tükendi.
Bugün küreselleşme süreci hızla tek tip bir dünyaya doğru yönlendiriyor bizi. Küreselleşme rüzgârı önüne katılanlar, her dili, her kültürü yıpratıyor.

Bugün, dünya da ülkemiz de savaşın getirdiği korkudan ve utançtan bezmiştir. Bugün, dünya da, ülkemiz de barışa susamıştır.

Ne büyük mutluluktur ki, dünyamız hâlâ onbinlerce çiçekli bir kültür bahçesidir. Her kültürün bir rengi, bir kokusu vardır. Dünyamızın bir çiçeğinin koparılması, dünyamızdan bir rengin, bir kokunun yok olmasıdır. Bu, insanlığı insanlıktan çıkaran bir durumdur.

Tek kültürlü bir dünyada insanlığın halini bir göz önüne getirelim: Tek çiçeğe kalmış, tek renge, tek kokuya kalmış bir insanlık ve tek dile kalmış bir dünya...

Böyle olacağına, doğal bir yoldan dünyayı düzeltmenin yolunu seçsek olmaz mı? Bir sonuca varabilmek için doğal yol, yalnız ve yalnız, gerçek bir demokrasiden geçer. Demokrasi de değişkendir. İnsan hakları bildirgelerine durmadan haklar ekleniyor. Bu eklemeler bile, daha şimdiden yetmiyor. Demokrasi gittikçe değişiyor, genişliyor. Demokrasilerde her şey, gittikçe de saydamlaşacak, yeni anlamlar kazanacak.
Anadolu, coğrafyasından ve çokkültürlü bir toprak olduğundan dolayı dünya kültürüne kaynaklık etmiştir. Anadolu'nun zengin kültür birikimine sırtımızı dayayınca, gene dünya kültürüne katkımız olacak. Anadolu'da yaşayan her halk, kendi anadilini kullanacak, kendi anadilinde eğitim görecek, kitaplar yazacak, filmler çekecek. Biz çokkültürlü, toprak olduğumuzun farkına varacağız. Çıkarımızın yasakla değil, özgürlükte olduğunu bilincine varacağız.

Ben hiçbir zaman karamsar olmadım. Beni okuyanlar da karamsar olmasınlar.

 

2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin sahipleri belli oldu.

Müzik dalında Prof.Dr.Alaeddin Yavaşca,Edebiyat dalında Yaşar Kemal,mimarlık alanında da Turgut Cansever ödül alacak.

Doğan Hızlan,Beşir Ayvazoğlu,Mustafa İsen,Mehmet Emin Kuz,Gürcan Türkoğlu, Ahmet Sever ve Zeynep Damla Gürel’den oluşan Değerlendirme Kurulu ödül için 3 isim belirledi.

Kurulun önerisini değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül de,2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin, Müzik dalında Prof.Dr.Alaeddin Yavaşca’ya, Edebiyat Dalında Yaşar Kemal’e, Mimarlık alanında da Turgut Cansever’e verilmesini uygun gördü.

Bu 3 Kültür ve Sanat adamı, ödüllerini Çankaya Köşkünde düzenlenecek törenle alacak.

Bu ödüllerle, Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan kişiler ile Kurumların,Devlet adına onurlandırılması amaçlanıyor.

A.A. 29.10.08

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri
ÖDÜLLER KEMAL, CANSEVER VE YAVAŞÇA'YA
ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, değerlendirme kurulunun önerisi üzerine, 2008 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin, edebiyat dalında Yaşar Kemal'e, mimari dalında Turgut Cansever'e, müzik dalında ise Dr. Alaeddin Yavaşca'ya verilmesini uygun gördü. 

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, 20 Ocak 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ''Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Yönetmeliği''nde, Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, kültür ve sanatının yücelmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumlara, Devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesinin öngörüldüğü hatırlatıldı. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, ödülün, her yıl kültür ve sanatın farklı dallarında verilmesi talimatı verdiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi: 

''Bu çerçevede, Doğan Hızlan, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Mustafa İsen, M. Emin Kuz, H. Gürcan Türkoğlu, H. Ahmet Sever, Zeynep Damla Gürel'den oluşan Değerlendirme Kurulu'nun önerisi üzerine, Sayın Cumhurbaşkanımız, 2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin, edebiyat dalında Sayın Yaşar Kemal'e, mimari dalında Sayın Turgut Cansever'e,müzik dalında Sayın Dr. Alaeddin Yavaşca'ya verilmesini uygun görmüşlerdir.

Ödül töreni daha sonra duyurulacak bir tarihte Cumhurbaşkanlığı Çankaya Yerleşkesi'nde yapılacaktır.''

Cnn-türk-30.10.08

2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük ödülleri açıklandı. Edebiyat ödülüne layık görülen Yaşar Kemal ödülü toplumsal barışa giden yolun açılmak üzere olduğuna dair bir işaret olarak görmek istediğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, değerlendirme kurulunun önerisi üzerine, 2008 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin, edebiyat dalında Yaşar Kemal'e, mimari dalında Turgut Cansever'e, müzik dalında ise Dr. Alaeddin Yavaşca'ya verilmesini uygun gördü.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, 20 Ocak 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan

"Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Yönetmeliği"nde, Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, kültür ve sanatının yücelmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumlara, Devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesinin öngörüldüğü hatırlatıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, ödülün, her yıl kültür ve sanatın farklı dallarında verilmesi talimatı verdiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

"Bu çerçevede, Doğan Hızlan, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Mustafa İsen, M. Emin Kuz, H. Gürcan Türkoğlu, H. Ahmet Sever, Zeynep Damla Gürel'den oluşan Değerlendirme Kurulu'nun önerisi üzerine, Sayın Cumhurbaşkanımız, 2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin, edebiyat dalında Sayın Yaşar Kemal'e, mimari dalında Sayın Turgut Cansever'e,müzik dalında Sayın Dr. Alaeddin Yavaşca'ya verilmesini uygun görmüşlerdir.

Ödül töreni daha sonra duyurulacak bir tarihte Cumhurbaşkanlığı Çankaya Yerleşkesi'nde yapılacaktır."

Yaşar Kemal'den açıklama

2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük ödüllerinde "Edebiyat" dalında ödüle layık görülen Yazar Yaşar Kemal ödülle ilgili görüşlerini şu şekilde açıkladı:

“Bu ödülün bana verilmesini Türkiye’de siyasal duruşun, barış ve insan hakları mücadelesinin dışlanmaması konusunun ve toplumsal barışa giden yolun açılmak üzere olduğunun bir işareti olarak görmek istiyorum. Bu ödülün siyaset ve partilerüstü bir kurum olan Cumhurbaşkanlığı tarafından verilmesi bu açıdan ümidimi güçlendiriyor.”

Referans-30.10.08

Kültür
Cumhurbaşkanlığı Büyük Edebiyat Ödülü Yaşar Kemal'e
30.10.2008 | ANKA | Haber

ARAÇLAR
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, değerlendirme kurulunun önerisi üzerine, 2008 Yılı "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri"nin, edebiyat dalında Yaşar Kemal'e, mimari dalında Turgut Cansever'e, müzik dalında ise Dr. Alaeddin Yavaşca'ya verilmesini uygun gördü.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden dün yapılan açıklamada, 20 Ocak 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Yönetmeliği"nde, Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, kültür ve sanatının yücelmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumları devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesinin öngörüldüğü hatırlatıldı.
 
Seçici kurul önerdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, ödülün, her yıl kültür ve sanatın farklı dallarında verilmesi talimatı verdiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi: "Bu çerçevede, Doğan Hızlan, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Mustafa İsen, M. Emin Kuz, H. Gürcan Türkoğlu, H. Ahmet Sever, Zeynep Damla Gürel'den oluşan Değerlendirme Kurulu'nun önerisi üzerine, Sayın Cumhurbaşkanımız, 2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin, edebiyat dalında Sayın Yaşar Kemal'e, mimari dalında Sayın Turgut Cansever'e, müzik dalında Sayın Dr. Alaeddin Yavaşca'ya verilmesini uygun görmüşlerdir."

Ödül töreni daha sonra duyurulacak bir tarihte Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilecek.

İnternet Haber-29.10.08

Köşk'ten Yaşar Kemal'e ödül
29 Ekim 2008 Çarşamba 13:55
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, bu yıl edebiyat dalında Yaşar Kemal’e verildi.
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, bu yıl edebiyat dalında Yaşar Kemal’e, mimari dalında Turgut Cansever’e, müzik dalında ise Dr. Alaeddin Yavaşca’ya verildi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, kültür ve sanatının yücelmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumlara, Devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesinin öngörüldüğü hatırlatıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, ödülün, her yıl kültür ve sanatın farklı dallarında verilmesi talimatı verdiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi: “Bu çerçevede, Doğan Hızlan, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Mustafa İsen, M. Emin Kuz, H. Gürcan Türkoğlu, H. Ahmet Sever, Zeynep Damla Gürel’den oluşan Değerlendirme Kurulu’nun önerisi üzerine, Sayın Cumhurbaşkanımız, 2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin, edebiyat dalında Sayın Yaşar Kemal’e, mimari dalında Sayın Turgut Cansever’e,müzik dalında Sayın Dr. Alaeddin Yavaşca’ya verilmesini uygun görmüşlerdir. Ödül töreni daha sonra duyurulacak bir tarihte Cumhurbaşkanlığı Çankaya Yerleşkesi’nde yapılacaktır.”

Cumhurbaşkanlığı ödülü Cansever'in
2008 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin sahipleri belli oldu.
Çarşamba, 29 Ekim 2008 11:48

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

2008 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin sahipleri belli oldu. Mimari dalda ödülün Turgut Cansever'e verilmesi kararlaştırılırken, edebiyat dalında Yaşar Kemal'e, müzik dalında ise Dr. Alaeddin Yavaşca'ya verilmesini uygun görüldü.

Çankaya Köşkü'nden yapılan açıklama şöyle:

"20 Ocak 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Yönetmeliği"nde, Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, Ülkemiz kültür ve sanatının yücelmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumlara, Devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesi öngörülmüştür.

Sayın Cumhurbaşkanımız ödülün, her yıl kültür ve sanatın farklı dallarında verilmesi talimatı vermişlerdir. Bu çerçevede, Doğan HIZLAN, Beşir AYVAZOĞLU Prof. Dr. Mustafa İSEN, M. Emin KUZ, H. Gürcan TÜRKOĞLU, H.Ahmet SEVER, Zeynep Damla GÜREL'den oluşan Değerlendirme Kurulu'nun önerisi üzerine, Sayın Cumhurbaşkanımız,

2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin,

Edebiyat dalında, Sayın Yaşar KEMAL'e,
Mimari dalında, Sayın Turgut CANSEVER'e,
Müzik dalında, Sayın Dr. Alaeddin YAVAŞCA'ya, verilmesini uygun görmüşlerdir.

Ödül töreni daha sonra duyurulacak bir tarihte Cumhurbaşkanlığı Çankaya yerleşkesinde yapılacaktır. "

Toplum (29 Ekim 2008 Çarşamba 11:28 )
Yaşar Kemal'e Cumhurbaşkanlığı Büyük Ödülü
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülü Yaşar Kemal'e verildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, değerlendirme kurulunun önerisi üzerine, 2008 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin, edebiyat dalında Yaşar Kemal'e, mimari dalında Turgut Cansever'e, müzik dalında ise Dr. Alaeddin Yavaşca'ya verilmesini uygun gördü.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, 20 Ocak 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ''Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Yönetmeliği''nde, Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, kültür ve sanatının yücelmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumlara, Devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesinin öngörüldüğü hatırlatıldı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün, ödülün, her yıl kültür ve sanatın farklı dallarında verilmesi talimatı verdiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

''Bu çerçevede, Doğan Hızlan, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Mustafa İsen, M. Emin Kuz, H. Gürcan Türkoğlu, H. Ahmet Sever, Zeynep Damla Gürel'den oluşan Değerlendirme Kurulu'nun önerisi üzerine, Sayın Cumhurbaşkanımız, 2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin, edebiyat dalında Sayın Yaşar Kemal'e, mimari dalında Sayın Turgut Cansever'e,müzik dalında Sayın Dr. Alaeddin Yavaşca'ya verilmesini uygun görmüşlerdir.

Ödül töreni daha sonra duyurulacak bir tarihte Cumhurbaşkanlığı Çankaya Yerleşkesi'nde yapılacaktır.''

Haber.com-29.10.08

ÜÇ İSME CUMHURBAŞKANLIĞI BÜYÜK ÖDÜLÜ

2005'ten Bu Yana Verilen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne Bu Yıl Üç Ayrı Dalda Üç Büyük İsim Değer Görüldü.
 
2005’ten bu yana verilen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne bu yıl üç ayrı dalda üç büyük isim değer görüldü.
Edebiyat alanında Yaşar Kemal, mimari sahasında Turgut Cansever ve müzik dalında da Türk müziğinin ünlü bestakárı ve solisti Dr. Alaeddin Yavaşça değer görüldü. 2008 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, Çankaya Köşkü’nde düzenlenecek bir törenle sahiplerine verilecek.

CUMHURBAŞKANLIĞI Kültür ve Sanat Büyük Ödüllleri sahiplerini buldu. Edebiyatta Yaşar Kemal, mimaride Turgut Cansever, müzikte ise Dr. Alaeddin Yavaşca ödüle layık görüldü.

Ödül, Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, ülkemiz kültür ve sanatının yücelmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumlara, devlet adına, onurlandırmak ve özendirmek amacıyla 2005 yılından bu yana veriliyor.
Bu yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla sanatın farklı dallarında verilen ödül, Doğan Hızlan, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Mustafa İsen, M. Emin Kuz, H. Gürcan Türkoğlu, H. Ahmet Sever, Zeynep Damla Gürel’den oluşan Değerlendirme Kurulu’nun önerisiyle verildi.
Çankaya Köşkü’nde sahiplerini bulacak 2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri töreninin tarihi daha sonra duyurulacak.
1995 yılından bu yana dağıtılan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri, bugüne kadar 18 kişiye ve iki sivil toplum örgütüne verildi. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 1999’da ödül verdikten sonra bu ödüllerin sonu "0" ve "5" ile biten yıllarda verilmesi kuralını benimsemişti. O nedenle son olarak 2005’te ödül verilmişti.

Yaşar Kemal
Türkçe’nin geniş soluğu

Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Yaşar Kemal’in asıl ismi Kemal Sağdıkgöğçeli. 1923’de Adana’da doğdu. Tarlalarda ırgatlıktan arzuhalciliğe, öğretmenlikten kütüphane memurluğuna kadar değişik işlerde çalıştı. 1951 yılında İstanbul’a yerleşerek, Cumhuriyet Gazetesi’nde fıkra ile röportaj yazarlığı yapmaya başladı. O yıllarda öyküleriyle de ilgi çeken sanatçının 1952 yılında "Sarı Sıcak" adlı öykü kitabı yayımlandı. İlk romanı "İnce Memed" 1955 yılında çıktı. 1955-1984 yılları arasında öykü, roman, röportaj ile makalelerinden oluşan 33 kitabı yayımlandı. 1974’te yılında "Demirciler Çarşısı Cinayeti" adlı yapıtı, Madaralı Roman Ödülü’nü aldı. "Yer Demir Gök Bakır" Fransa’da 1977’de Edebiyat Eleştirmenleri Sendikası tarafından yılın en iyi yabancı roman seçildi. 1982’de uluslararası Del Duca Ödülü’ne değer görülen Yaşar Kemal, 1984’de Fransa’nın Légion D’Honneur nişanını aldı. 39 dilde yayımlanan kitaplarıyla, dünya edebiyatında da önemli bir yere sahip.

TURGUT CANSEVER
Hem mimar hem düşünür

12 Eylül 1921’de Antalya’da doğdu. 1949’da İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde doktorasını tamamladı. 1947-1951 yılları arasında DGSA’da öğretim üyeliği yaptı. 1961’de İstanbul Belediyesi Planlama Müdürlüğü’nün kuruluşunu sağladı ve İstanbul geçiş dönemi nazım planını hazırlattı. 1983’te Mekke Üniversitesi’nde eğitim programı hazırlık danışmanı olarak çalıştı. Cansever, 1980’de Türk Tarih Kurumu binası (1951-1967, Ankara, Ertur Yener ile birlikte gerçekleştirdiği) ve Ahmet Ertegün evi yenilemesi (1971-1973, Bodrum) ile iki Ağa Han Mimarlık Ödülü ve 1992’de M. Öğün, E. Öğün, F. Cansever ile birlikte üçüncü defa Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü kazandı. Diğer eserleri arasında Çengelköy’de Sadullah Paşa Yalısı restorasyonu, Adana Karatepe Açık Hava Müzesi, Salacak’ta Çürüksulu Ahmet Paşa Yalısı, Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü sayılabilir.

DR. ALAEDDİN YAVAŞÇA
Geçmesin günümüz sevgilim yasla

1 Mart 1926 yılında Kilis’de doğdu. 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesini bitirdi . İstanbul’a yerleştikten sonra Sadettin Kaynak, Münir Nurettin Selçuk, Dr. Suphi Ezgi, Hüseyin Sadeddin Arel, Zeki Arif Ataergin, Nuri Halil Poyraz, Refik Fersan, Mes’ud Cemil, Ekrem Karadeniz, Süleyman Ergüner, Dr. Selahaddin Tanur gibi üstadlardan dersler aldı. Türk musikisinde devlete bağlı ilk Konservatuvarın kurucuları arasında yer aldı. 140 civarında beste ve şarkıları bulunan Yavaşça’nın bir uzun çaları, 25 adet 78’lik plağı, 15 adet 45’lik plağı mevcuttur. Kendisine 1991’de ’Devlet Sanatçısı’ unvanı verildi. Yavaşça’nın, başlıkta yer alan "Geçmesin günümüz sevgilim yasla, O güzel başını göğsüme yasla gibi pek çok şarkısı, son derece popüler olmuş ve yıllarca dillerden düşmemiştir.

30.10.2008 02:19 [1524350]
Haber 7.com

Cumhurbaşkanının ödülü Y. Kemal'e

29 Ekim 2008 11:36
2008 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin sahipleri belli oldu. Edebiyat dalında ödülün yazar Yaşar Kemal'e verilmesi uygun görüldü.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, değerlendirme kurulunun önerisi üzerine, 2008 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin edebiyat dalında Yaşar Kemal'e, mimari dalında Turgut Cansever'e, müzik dalında ise Dr. Alaeddin Yavaşca'ya verilmesini uygun gördü. 
Çankaya Köşkü'nden yapılan açıklama şöyle:

20 Ocak 2005 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Yönetmeliği”nde, Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, Ülkemiz kültür ve sanatının yücelmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumlara, Devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesi öngörülmüştür.

Sayın Cumhurbaşkanımız ödülün, her yıl kültür ve sanatın farklı dallarında verilmesi talimatı vermişlerdir. Bu çerçevede, Doğan HIZLAN, Beşir AYVAZOĞLU Prof. Dr. Mustafa İSEN, M. Emin KUZ, H. Gürcan TÜRKOĞLU, H.Ahmet SEVER, Zeynep Damla GÜREL’den oluşan Değerlendirme Kurulu’nun önerisi üzerine, Sayın Cumhurbaşkanımız,

2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin,

Edebiyat dalında, Sayın Yaşar KEMAL’e,
Mimari dalında, Sayın Turgut CANSEVER’e,
Müzik dalında, Sayın Dr. Alaeddin YAVAŞCA’ya, verilmesini uygun görmüşlerdir.

Ödül töreni daha sonra duyurulacak bir tarihte Cumhurbaşkanlığı Çankaya yerleşkesinde yapılacaktır.

İnternet Haber-29.10.08

Köşk'ten Yaşar Kemal'e ödül
30 Ekim 2008 Perşembe 13:31

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük ödülüne bu yıl Edebiyat dalında Yaşar Kemal layık görüldü.

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük ödülüne bu yıl Edebiyat dalında Yaşar Kemal, Mimari dalda Turgut Cansever, müzik dalında ise Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça layık görüldü.

Edebiyat dalında layık görülen yazar Yaşar Kemal, “Bu ödülün bana verilmesini, Türkiye’de toplumsal barışa giden yolun açılmak üzere olduğunun bir işareti olarak görmek istiyorum” diye değerlendirdi.

Mimari dalda ödüle değer görülen Turgut Cansever de “Ödülün, çağdaş bir çevre bilincinin zaruretine çekmeye yönelik katkı yapacağına içtenlikle inanıyorum” dedi. Müzik dalında ödüle layık görülen Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca da yaptığı açıklamada, “Her faninin hoşlanacağı gibi ben de çok memnun oldum. Ben 60 yılımı hem hekimlikte, hem musikide hizmete verdim. Demek ki çalışmalarımızın önemini ve verimliliğini görmüşler ve ifadelerini böyle bir ödülle ortaya koyuyorlar” dedi.

Haber x 29.10.08

Yaşar kemal’e Cumhurbaşkanlığı’ndan ödül
29.10.2008 12:08

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, değerlendirme kurulunun önerisi üzerine, 2008 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin, edebiyat dalında Yaşar Kemal’e, mimari dalında Turgut Cansever’e, müzik dalında ise Dr. Alaeddin Yavaşca’ya verilmesini uygun gördü.

AA-   Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, 20 Ocak 2005 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Yönetmeliği"nde, Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, kültür ve sanatının yücelmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumlara, Devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesinin öngörüldüğü hatırlatıldı. 

Zaman 29 10 08

Cumhurbaşkanlığı'ndan Yaşar Kemal'e ödül

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, değerlendirme kurulunun önerisi üzerine, 2008 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin, edebiyat dalında Yaşar Kemal'e, mimari dalında Turgut Cansever'e, müzik dalında ise Dr. Alaeddin Yavaşca'ya verilmesini uygun gördü.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, 20 Ocak 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ''Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Yönetmeliği''nde, Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, kültür ve sanatının yücelmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumlara, Devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesinin öngörüldüğü hatırlatıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, ödülün, her yıl kültür ve sanatın farklı dallarında verilmesi talimatı verdiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

''Bu çerçevede, Doğan Hızlan, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Mustafa İsen, M. Emin Kuz, H. Gürcan Türkoğlu, H. Ahmet Sever, Zeynep Damla Gürel'den oluşan Değerlendirme Kurulu'nun önerisi üzerine, Sayın Cumhurbaşkanımız, 2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin, edebiyat dalında Sayın Yaşar Kemal'e, mimari dalında Sayın Turgut Cansever'e,müzik dalında Sayın Dr. Alaeddin Yavaşca'ya verilmesini uygun görmüşlerdir.

Ödül töreni daha sonra duyurulacak bir tarihte Cumhurbaşkanlığı Çankaya Yerleşkesi'nde yapılacaktır.''

Hakimiyet 29.10.08

Cumhurbaşkanının ödülü Y. Kemal'e
2008 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin sahipleri belli oldu. Edebiyat dalında ödülün yazar Yaşar Kemal'e verilmesi uygun görüldü. 29.10.2008 04:04:19

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, değerlendirme kurulunun önerisi üzerine, 2008 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin edebiyat dalında Yaşar Kemal'e, mimari dalında Turgut Cansever'e, müzik dalında ise Dr. Alaeddin Yavaşca'ya verilmesini uygun gördü. 
Çankaya Köşkü'nden yapılan açıklama şöyle:

20 Ocak 2005 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Yönetmeliği”nde, Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, Ülkemiz kültür ve sanatının yücelmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumlara, Devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesi öngörülmüştür.

Sayın Cumhurbaşkanımız ödülün, her yıl kültür ve sanatın farklı dallarında verilmesi talimatı vermişlerdir. Bu çerçevede, Doğan HIZLAN, Beşir AYVAZOĞLU Prof. Dr. Mustafa İSEN, M. Emin KUZ, H. Gürcan TÜRKOĞLU, H.Ahmet SEVER, Zeynep Damla GÜREL’den oluşan Değerlendirme Kurulu’nun önerisi üzerine, Sayın Cumhurbaşkanımız,

2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin,

Edebiyat dalında, Sayın Yaşar KEMAL’e,
Mimari dalında, Sayın Turgut CANSEVER’e,
Müzik dalında, Sayın Dr. Alaeddin YAVAŞCA’ya, verilmesini uygun görmüşlerdir.

Ödül töreni daha sonra duyurulacak bir tarihte Cumhurbaşkanlığı Çankaya yerleşkesinde yapılacaktır.

Cumhurbaşkanlığı'ndan Yaşar Kemal'e ödül

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, değerlendirme kurulunun önerisi üzerine, 2008 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin, edebiyat dalında Yaşar Kemal'e, mimari dalında Turgut Cansever'e, müzik dalında ise Dr. Alaeddin Yavaşca'ya verilmesini uygun gördü.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, 20 Ocak 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ''Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Yönetmeliği''nde, Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, kültür ve sanatının yücelmesine çalışan Türk Vatandaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumlara, Devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesinin öngörüldüğü hatırlatıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, ödülün, her yıl kültür ve sanatın farklı dallarında verilmesi talimatı verdiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

''Bu çerçevede, Doğan Hızlan, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Mustafa İsen, M. Emin Kuz, H. Gürcan Türkoğlu, H. Ahmet Sever, Zeynep Damla Gürel'den oluşan Değerlendirme Kurulu'nun önerisi üzerine, Sayın Cumhurbaşkanımız, 2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin, edebiyat dalında Sayın Yaşar Kemal'e, mimari dalında Sayın Turgut Cansever'e,müzik dalında Sayın Dr. Alaeddin Yavaşca'ya verilmesini uygun görmüşlerdir.

Ödül töreni daha sonra duyurulacak bir tarihte Cumhurbaşkanlığı Çankaya Yerleşkesi'nde yapılacaktır.''

Kaynak: Zaman
Tarih: 11:15:17 29.10.2008

Son dakika.com

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri
Türk Kültür ve Sanat Yaşamına Önemli Katkılarda Bulunan, Kültür ve Sanatının Yücelmesine Çalışan Kişi ve Kurumlara Verilen 'Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne Bu Yıl Edebiyat Dalında Layık Görülen Yazar Yaşar Kemal, 'Bu Ödülün Bana Verilmesini, Türkiye'de Toplumsal Barışa Giden Yolun Açılmak Üzere Olduğunun Bir İşareti Olarak Görmek İstiyorum' Diye Değerlendirdi. 
Haber Yayın Tarihi: 29.10.2008 17:24

Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, kültür ve sanatının yücelmesine çalışan kişi ve kurumlara verilen ''Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri''ne bu yıl edebiyat dalında layık görülen yazar Yaşar Kemal, ''Bu ödülün bana verilmesini, Türkiye'de toplumsal barışa giden yolun açılmak üzere olduğunun bir işareti olarak görmek istiyorum'' diye değerlendirdi.

Kemal, ''edebiyat'' dalında ödülün kendisine verilmesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

''Bu ödülün bana verilmesini, Türkiye'de siyasal duruşun, barış ve insan hakları mücadelesinin dışlanmaması konusunun ve toplumsal barışa giden yolun açılmak üzere olduğunun bir işareti olarak görmek istiyorum. Bu ödülün siyaset ve partiler üstü bir kurum olan Cumhurbaşkanlığı tarafından verilmesi bu açıdan ümidimi güçlendiriyor.''

''Mimari dalda ödüle değer görülen Turgut Cansever de yaptığı yazılı açıklamada, görüşlerini şöyle ifade etti:

''2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri kapsamında mimarlık dalındaki ödülün tarafıma tevdi edilmiş olduğunu büyük bir memnuniyetle öğrendim.

Ödülün, ülkemizde kültürel mirasın korunması, sosyal, ekonomik ve mahalli şartlarımıza uygun kültürel amaçların ihdası, tarihi, yerel tecrübeye dayalı fiziki planlama ve konut mimarisinin vücuda getirilmesi ihtiyacı yanında, genç nesillerimizin dikkatini gerçek güzelliğin idraki ile doğru hedefleri olan çağdaş bir çevre bilincinin zaruretine çekmeye yönelik katkı yapacağına içtenlikle inanıyorum.''

Müzik dalında ödüle layık görülen Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca da AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Her faninin hoşlanacağı gibi ben de çok memnun oldum. Ben aşağı yukarı 60 yılımı hem hekimlikte, hem musikide hizmete verdim. Bunların hiçbirinde böyle bir şey düşünmemiştim. Bu bir sürpiz olarak karşıma geldi'' dedi. 

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödüllerini Alanların Listesini Yayınladı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Tarafından Bu Yıl Yaşar Kemal, Turgut Cansever ve Alaeddin Yavaşça'ya Verilecek Kültür ve Sanat Ödüllerinin 1995 Yılından Bu Yana Kimlere Verildiği Cumhurbaşkanlığı'nın Sitesinde Liste Olarak Yayınlandı. 
Haber Yayın Tarihi: 29.10.2008 14:20

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından bu yıl Yaşar Kemal, Turgut Cansever ve Alaeddin Yavaşça'ya verilecek kültür ve sanat ödüllerinin 1995 yılından bu yana kimlere verildiği Cumhurbaşkanlığı'nın sitesinde liste olarak yayınlandı.

04 Kasım 1995

- Burhan Doğançay
- Adalet Ağaoğlu
- Şefika Kutluer

28 ekim 1996

- Cahit Külebi
- Yekta Kara
- Arif Sağ

26 Ekim 1997

- Turhan Selçuk
- Lütfi Akad
- Hayrettin Karaca

22 Ekim 1998

- Yıldız Kenter
- Fikret Otyam
- İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı

9 Kasım 1999

- Nevzat Atlığ
- Turgut Özakman
- Rengim Gökmen

11 Kasım 2005

- Halil İnalcık
- Oktay Akbal
- Ferruh Başağa

- Ara Güler
- Sevda-Cenap And Müzik Vakfı

Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödüllerinin Sahipleri Açıklandı. Haber Yayın Tarihi: 29.10.2008 14:08

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün Sahipleri Sahipleri Açıklandı. Buna Göre Edebiyat Dalında Yaşar Kemal, Mimari Dalda Turgut Canserver ve Müzik Dalında Dr. Alaeddin Yavaşça Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne Layık Görüldü. 

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü''nün sahipleri sahipleri açıklandı. Buna göre Edebiyat dalında Yaşar Kemal, mimari dalda Turgut Canserver ve müzik dalında Dr. Alaeddin Yavaşça kültür ve sanat büyük ödülüne layık görüldü.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre ödüllerin 20 Ocak 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Yönetmeliği"ne göre verildiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: "Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, ülkemiz kültür ve sanatının yücelmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumlara, devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesi öngörülmüştür. Sayın Cumhurbaşkanımız ödülün, her yıl kültür ve sanatın farklı dallarında verilmesi talimatı vermişlerdir. Bu çerçevede, Doğan Hızlan, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Mustafa İsen, M. Emin Kuz, H. Gürcan Türkoğlu, H.Ahmet Sever, Zeynep Damla Gürel'den oluşan Değerlendirme Kurulu'nun önerisi üzerine, Sayın Cumhurbaşkanımız, 2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin, edebiyat dalında, Sayın Yaşar Kemal'e, mimari dalda, Sayın Turgut Canserver'e, Müzik dalında, Sayın Dr. Alaeddin Yavaşça'ya verilmesini uygun görmüşlerdir. Ödül töreni daha sonra duyurulacak bir tarihte Cumhurbaşkanlığı Çankaya yerleşkesinde yapılacaktır."

(CİHAN) 

Köşk'ten Yaşar Kemal'e Ödül (Haber Yayın Tarihi: 29.10.2008 12:34)
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne Bu Yıl Edebiyat Dalında Yaşar Kemal, Mimari Dalda Turgut Cansever, Müzik Dalında İse Alaeddin Yavaşça Layık Görüldü. 


Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük ödülüne bu yıl Edebiyat dalında Yaşar Kemal, Mimari dalda Turgut Cansever, Müzik dalında ise Alaeddin Yavaşça layık görüldü.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 20 Ocak 2005' tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Yönetmeliği"nde Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, kültür ve sanatın yücelmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumlara, Devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesinin öngörüldüğü hatırlatıldı. Açıklamada Cumhurbaşkanı Gül'ün, ödülün, her yıl kültür ve sanatın farklı dallarında verilmesi talimatını verdiği belirtildi.

Bu çerçevede, Doğan Hızlan, Beşir Ayvazoğlu Prof. Dr. Mustafa İsen, M. Emin Kuz, H. Gürcan Tükoğlu, H.Ahmet Sever, Zeynep Damla Gürel'den oluşan Değerlendirme Kurulu'nun önerisi üzerine, 2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin sahipleri de açıklandı.

Buna göre, 2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Edebiyat dalında, Yaşar Kemal'e, Mimari dalda Turgut Cansever'e, Müzik dalında ise Alaeddin Yavaşça'ya verilecek. Ödül töreni ise daha sonra duyurulacak bir tarihte Çankaya Köşkü'nde yapılacak.(ANKA)

(DNZ/BÜN) 

GÜNDEM

Bu ödül toplumsal barışın bir işareti
2008 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri sahiplerini buldu. Edebiyat alanında Yaşar Kemal, mimari dalda Turgut Cansever, müzik dalında ise Dr. Alaeddin Yavaşça ödüle layık görüldü
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, değerlendirme kurulunun önerisi üzerine, 2008 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin, edebiyat dalında Yaşar Kemal'e, mimari dalında Turgut Cansever'e, müzik dalında ise Dr. Alaeddin Yavaşca'ya verilmesini uygun gördü. Yaşar Kemal, “Bu ödülün bana verilmesini, Türkiye'de toplumsal barışa giden yolun açılmak üzere olduğunun bir işareti olarak görmek istiyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, kültür ve sanatının yücelmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumlara, Devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmesinin öngörüldüğü hatırlatıldı.
Cumhurbaşkanı Gül'ün, ödülün, her yıl kültür ve sanatın farklı dallarında verilmesi talimatı verdiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi: “Bu çerçevede, Doğan Hızlan, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Mustafa İsen, M. Emin Kuz, H. Gürcan Türkoğlu, H. Ahmet Sever, Zeynep Damla Gürel'den oluşan Değerlendirme Kurulu'nun önerisi üzerine, Sayın Cumhurbaşkanımız, 2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin, edebiyat dalında Sayın Yaşar Kemal'e, mimari dalında Sayın Turgut Cansever'e, müzik dalında Sayın Dr. Alaeddin Yavaşca'ya verilmesini uygun görmüşlerdir.”

Yavaşca: Büyük sürpriz oldu

Kültür ve sanatın yücelmesine çalışan kişi ve kurumlara verilen “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri”nde bu yıl müzik dalında ödüle layık görülen Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca “Her faninin hoşlanacağı gibi ben de çok memnun oldum. Ben aşağı yukarı 60 yılımı hem hekimlikte, hem musıkide hizmete ver dim. Bu bir sürpriz olarak karşıma geldi” diyerek duygularını dile getirdi. Mimari dalda ödüle değer görülen Turgut Cansever de “Ödülün, genç nesillerimizin dikkatini gerçek güzelliğin idraki ile doğru hedefleri olan çağdaş bir çevre bilincinin zaruretine çekmeye yönelik katkı yapacağına içtenlikle inanıyorum.”

ANKARA
30.10.2008