Saygıdeğer Alaeddin Yavaşca; ses sanatçılığı, koro şefliği hocalığının yanı sıra bestekarlık sahasında da üstün musiki zevkini, üslubunu ve sağlam emeller dayandırılmış yüksek seviyedeki sanat anlayışıyla hem geleneğe bağlı aynı zamanda da yenilikçi bir anlayış benimsemiştir. Alaeddin Yavaşca birbirinden güzel, sanat ağırlığı olan her makamda ve formda bestelediği eserlerin yanı sıra günümüzün ruhunu ve duygusunu taşıyan nağmelerle dolu şarkıları Türk müziği repertuarına kazandırmıştır.
Ayin-i Şeriften çocuk şarkılarına kadar uzanan geniş bir bestecilik anlayışıyla Türk Musikisi repertuarında en fazla eseri yer alan bestekarlardan birisidir.
Alaeddin Yavaşca Türk Musikisinin her dalında hizmet vermiş ve hepsinde üstün başarılar sağlamış bestekar olmakla birlikte o gerçek bir entelektüeldir.
Ses sanatçısı olarak icrasındaki üslubu ve tarzı bizler gibi sanatçılar üzerinde büyük tesir yaratmış ve örnek teşkil etmiştir.
Aslında Alaeddin Yavaşca tanışıklığım radyodaki Türk Müziği yayınları vasıtasıyla lise yıllarında İzmit Musiki Cemiyetinde musiki hayatına ilk adım attığım dönemlerde başlamıştı. O yıllarda dernekteki koro çalışmalarının yanı sıra benim için en önemli kaynak ve öğrenme aracı radyodaki Türk Müziği yayınlarını dinleyerek şarkı söyleme şeklindeydi.
Radyo 1 yayınları daha güncel şarkılara yer verirdi. Radyo 2 ise daha klasik eserlerin yayınlandığı bir T.R.T. Radyosu olarak bizler için bulunmaz bir kaynaktı. O yaşlarda beni daha çok cezbeden Radyo 2’nin daha az bilinen ve klasik eserlere yer vermesiydi. Hatta solo şarkılar yapılan yayın saatlerini ezberlemiş, aynı zamanda bu icraların kaydını da yapmaktaydım. Bu kaydettiğim şarkıları defalarca dinleyerek ezberliyor ve şarkı dağarcığımı geliştiriyordum. İşte bu yayınlarda en çok yer verilen ve beni de en çok etkileyen sanatçılardan bayanlardan Meral Uğurlu erkek seslerden Bekir Sıtkı Sezgin ve Alaeddin Yavaşca idi. Zaten tanıdığım musikişinasların ve hocalarımızın da bize dinlemek için önerdikleri sanatçılar arasında bu üç isim daima en başta ismi geçen icracılardır.
Birçok önemli eseri, edindiğim Alaeddin Yavaşca kayıtlarından dinleyerek şarkı hafızamı geliştirdiğim bir gerçektir.
T.R.T. Sanatçısı olduktan sonra, hocamızın koro şefi olarak görev aldığı birisi radyo, diğeri de TV programında kendisiyle çalışma şansım oldu ve 1999 yılında katıldığım koro şefliği sınavında imtihan heyetinde jüri üyesi olarak bulunması ve bu sınavda başarılı bulunarak, koro şefi olup halen görev yapmam benim için büyük bir onur.
Yeni albümümde değerli bestekar Alaeddin Yavaşca’nında iki eserine yer vermek istedim. Telefonla yaptığım görüşmede hem eşi hem kendileri bu konuda bana gönüllerini açtılar. Değerli hocam albüme almak istediğim eserleri bana hediye etti. Daha sonra da hocamıza bir nezaket ziyaretinde bulunmak için İstanbul’a geldim.
21 Eylül 2008 tarihinde izniyle ve değerli eşleri Ayten Yavaşca hanımın hoşgörüsüyle evlerinde ziyaret etme teklifimiz kabul ettiler. Bu benim için büyük bir heyecandı. Çünkü Türk musikisinin yaşayan en önemli ismiyle karşılıklı oturuyorduk. Çok sıcak, içten ve sevgi doluydu. Onunla sohbet etmek geçmişteki anılarını kısa bir sürede olsa dinlemenin büyük bir keyif olduğunu söylemeliyim. Güzel ve özenli Türkçesiyle birlikte konuşma, sesindeki o asaleti ve babacan tavrı inanılmaz etkileyiciydi.
Uzun yıllar sonra bir insanın karşısında böylesine heyecanlanmamıştım.
Sohbetimiz sırasında hocamızla ilk defa bu kadar olmak, sohbet etme şansımı yakaladığımı ifade ettiğimde, Sayın Hocam bunu üzerine “Hasan oğlumla artık baba-oğul olduk “diyerek bana değerli bir armağan hediye etti.
Sayın Hocam, oğlunuz olma şerefini bana bahşettiğiniz için size minnettarım, layık olmaya çalışacağım.
Hasan EYLEN